VOLUPTA
Eerder onderzoek toont dat veel vrouwen (50-80%) na de behandeling van borstkanker problemen ervaren op gebied van seksualiteit. Deze seksuele problemen zijn onder andere:
een verminderd libido
pijn bij het vrijen door een droge vagina of door spanning
een minder positief lichaamsbeeld door haarverlies, gewichtstoename of door littekens op de borst
pijn ter hoogte van het litteken na een borstoperatie
Omdat seksualiteit bijdraagt aan de levenskwaliteit is het belangrijk om problemen op gebied van seksualiteit in kaart te brengen. Op die manier kunnen we artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de behandeling van borstkanker informeren en wordt het makkelijker om seksualiteit ter sprake te brengen. Er kan pas gekeken worden of er mogelijkheden zijn om seksualiteit te verbeteren als er een open gesprek kan zijn over seksualiteit.
Dit onderzoek wil op verschillende manieren de impact van borstkanker op seksualiteit in kaart brengen.
Psychosociaal onderzoek
Nationale enquête
We organiseren een online enquête waarbij we de impact van het litteken op de borst op de seksuele beleving willen onderzoeken.
Wil je hier aan deelnemen ?
Het is mogelijk u aan te melden voor deze online enquête via deze link.
Deze studie werd goedgekeurd door de ethische commissie van UZ Leuven en heeft studienummer S65762.
Kwalitatieve analyse
Door middel van individuele interviews en focusgroepen wordt in kaart gebracht welke seksuele problemen er zijn tijdens de verschillende behandelingen van borstkanker (bij chemotherapie, na een operatie en tijdens antihormonale therapie). Ook bevragen we wanneer deze klachten beginnen.
We zoeken nog enkele vrijwilligers voor de deelname aan een focusgroep. Wil je meer informatie over deelname aan een focusgroep?
Dat kan via deze link.
Het in kaart brengen van fysieke veranderingen
Microbioom studie
We organiseren een onderzoek bij vrouwen die door borstkankerbehandeling in menopauze komen. Bij deze lotgenoten wordt er vlak na de diagnose en enkele maanden nadien een gynaecologisch onderzoek uitgevoerd. Op deze manier kunnen we zien welke veranderingen er zijn ter hoogte van de vagina, denk hierbij aan de vaginale bevochtiging maar ook de flora van de vagina.
Door deze veranderingen nauwkeurig in kaart te brengen vinden we hopelijk ook een aanknopingspunt om de vervelende klachten die passen bij vaginale atrofie op een oncologisch veilige manier te behandelen.
We werken voor dit onderzoek samen met de onderzoeksgroep van Prof. Sarah Lebeer, allemaal wetenschappers die gefascineerd zijn door bacteriën en hun positieve invloed op onze gezondheid. Voor meer informatie over hun onderzoeken kunt u op deze website kijken.