VOLUPTA

 

Eerder onderzoek toont dat veel vrouwen (50-80%) na de behandeling van borstkanker problemen ervaren op gebied van seksualiteit. Deze seksuele problemen zijn onder andere:

 

een verminderd libido 

pijn bij het vrijen door een droge vagina of door spanning

een minder positief lichaamsbeeld door haarverlies, gewichtstoename of door littekens op de borst 

pijn ter hoogte van het litteken na een borstoperatie

Omdat seksualiteit bijdraagt aan de levenskwaliteit is het belangrijk om problemen op gebied van seksualiteit in kaart te brengen. Op die manier kunnen we artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de behandeling van borstkanker informeren en wordt het makkelijker om seksualiteit ter sprake te brengen. Er kan pas gekeken worden of er mogelijkheden zijn om seksualiteit te verbeteren als er een open gesprek kan zijn over seksualiteit.

Dit onderzoek is een deel van een breder onderzoeksproject dat op verschillende manieren de impact van borstkanker op seksualiteit in kaart wil brengen.

SUBPROJECT 01

Kwalitatieve analyse


SUBPROJECT 02

Nationale enquête

SUBPROJECT 04

Behandeling


SUBPROJECT 05

Preventie

Psychosociaal onderzoek

 
 
 

Nationale enquête 

We organiseren een online enquête waarbij we de impact van het litteken op de borst op de seksuele beleving willen onderzoeken.

Wil je hier aan deelnemen ?

Het is mogelijk u aan te melden voor deze online enquête via deze link. 

Deze studie werd goedgekeurd door de ethische commissie van UZ Leuven en heeft studienummer S65762. 

 

Subproject 1.

Borstkanker en seksualiteit: een kwalitatieve analyse bij Belgische patiënten.

Patiënten die behandeld worden voor (borst)kanker geven aan dat er nood is aan aandacht voor hun seksueel welzijn, dit is recent nog beschreven in een onderzoeksrapport van “Kom op tegen Kanker”.

Dit onderzoek wil in kaart brengen welke veranderingen er ontstaan op gebied van seksualiteit tijdens en na de behandeling van borstkanker. Borstkankerpatiënten worden op verschillende manieren geconfronteerd met seksualiteit tijdens hun behandeling. Denk hierbij aan het ontstaan van een vroegtijdige menopauze met vaginale droogte en vapeurs als gevolg; verergering van vaginale droogte bij vrouwen die al in menopauze zijn; het verlies van zin om te vrijen of te moe zijn om te vrijen; of het uitstellen van een kinderwens in functie van borstkankerbehandeling. Soms worden deze veranderingen in seksualiteit een seksueel probleem.

We weten dat seksualiteit positief kan bijdragen aan de levenskwaliteit, daarom willen we onderzoeken welke veranderingen binnen de seksualiteit voor de patiënt het eest belangrijk zijn, hier kan dan in de toekomst meer aandacht aan gegeven worden. Door het organiseren van individuele interviews en focusgroepen leren we als onderzoeker leren welke factoren voor de patiënt relevant zijn: dit proces wordt een “kwalitatief onderzoek” genoemd.

Voor dit kwalitatief onderzoek streefden ernaar een diverse borstkankerpatiënten te includeren, waarbij iedereen behandeld is voor niet uitgezaaide borstkanker. Via de organisatie “Think Pink” kwamen we in contact met 18 lotgenoten die geïnterviewd werden of aan een focusgroep deelnamen. Elk interview werd zorgvuldig getranscribeerd en verschillende onderzoekers bekeken en bekijken deze transcripten om de relevante thema’s te verzamelen. Doordat de analyse door verschillende onderzoekers gebeurd wordt de kwaliteit van het onderzoek verbeterd.

Wanneer de definitieve analyse bekend is zullen we een update plaatsen.


Subproject 3.

Pilot – Mapping: of het “Volupta microbioom studie”

Sommige borstkankerbehandelingen hebben effect op de vaginale gezondheid. Uit ervaring leren we dat deze effecten het grootst zijn bij vrouwen die voor borstkanker nog niet in menopauze waren en door borstkanker in menopauze zijn gekomen. We weten dat deze klachten er zijn, maar eigenlijk weten we nog niet zo goed wat er precies veranderd op vaginaal gebied en wanneer dit gebeurd.

Dit onderzoek wil daar verandering in brengen. Door samen te werken met “Isala”kunnen we onderzoeken welke veranderingen er optreden in het vaginaal microbioom als de menopauze optreedt en welke impact dit heeft op de vaginale gezondheid en het seksueel welzijn. We zullen 60 patiënten die nog niet in menopauze zijn en door borstkankerbehandeling menopauzaal worden op verschillende momenten van hun behandeling onderzoeken op gebied van hun vaginale gezondheid en hun seksualiteitsbeleving.

Dit is de eerste studie waar het vaginaal microbioom wordt onderzocht in vrouwen voor- en na de (door behandeling geïnduceerde) menopauze. Samen met “Isala” kunnen we onderzoeken hoe het vaginaal microbioom veranderd na de menopauze en of er onderliggende mechanismen in het vaginaal microbioom belangrijk zijn bij het ontstaan van klachten van vaginale droogte.

Hoe meer kennis er is over de exacte veranderingen op vaginaal gebied, hoe meer we kunnen nadenken over oncologisch veilige oplossingen of zelfs preventie van deze klachten. Ook willen we dat het voor toekomstige patiënten makkelijker wordt om seksualiteit te bespreken, door meer aandacht te besteden aan dit onderwerp. Op deze manier kunnen toekomstige patiënten makkelijker hulp zoeken voor seksuele veranderingen seksuele problemen worden.